Αντιηλιακά

Τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη χρήση των αντιηλιακών όλο το χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες από τον ήλιο είναι πολύ δυνατές. Η έκθεσή μας στον ήλιο πρέπει να γίνεται με πολύ σύνεση και προσοχή. Πρέπει όμως να συμπεριφερόμαστε σωστά, χωρίς υπερβολές γιατί ο ήλιος δεν είναι μόνο κακός. Είναι πηγή ενέργειας και ζωής, τον χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας, τα κόκκαλά μας, ακόμη και το δέρμα μας. Το δέρμα πρέπει να αντιδράει στον ήλιο, να μην το προστατεύουμε απόλυτα, γιατί ύστερα εκφυλίζεται η λειτουργία του και έχουμε σαν αποτέλεσμα δερματικά προβλήματα και φωτογήρανση. Φωτογήρανση βέβαια έχουμε και από την υπερβολική και λάθος έκθεσή μας.

Σωστή χρήση αντιηλιακών:

Το Χειμώνα, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας και την εργασία μας, χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με δείκτη προστασίας SPF15 ή SPF20 και πάντα με ενυδατική κρέμα ή ορό γιατί τα φίλτρα ξηραίνουν την επιδερμίδα. Εάν βέβαια η έκθεσή μας δεν είναι μεγάλη, ιδανικό είναι να μην εφαρμόζουμε αντιηλιακό συστηματικά τους χειμερινούς μήνες παρά μόνο τις μέρες που είναι απαραίτητο.

Στην αρχή της Άνοιξης επιβάλλεται να προσφέρουμε τη μέγιστη προστασία στο δέρμα και αυτό γιατί; Αφ’ ενός γιατί ο ήλιος είναι πιο έντονος και η ηλιοφάνεια μεγαλύτερη, αφού η μέρα μεγαλώνει. Αφ’ ετέρου οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές και αναζητάμε τη ζέστη του. Επίσης το δέρμα είναι απροστάτευτο από το χειμώνα.

Οπότε, το αντιηλιακό πρέπει να έχει τουλάχιστον δείκτη προστασίας SPF30, ιδανικά είναι ο δείκτης SPF50. Ο δείκτης προστασίας μας προσφέρει πιο πολλές ώρες κάλυψη και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Γιατί τις περισσότερες φορές, εφαρμόζουμε το αντιηλιακό το πρωί και ξεχνάμε να το ανανεώσουμε. Έτσι το δέρμα μας από κάποιο σημείο και έπειτα, είναι εντελώς εκτεθιμένο.

Επίσης, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε το περσινό μας αντιηλιακό που δεν έχει τελειώσει. Από τη στιγμή που το προιόν ανοίγεται, έχει ημερομηνία λήξης. Η προστασία μειώνεται μέχρι και στο μισό. Οπότε είναι απαραίτητο τον Μάρτιο να προμηθευτούμε καινούριο αντιηλιακό.

Συμπερασματικά, στην αρχή της Άνοιξης πρέπει:

  • Να αγοράζουμε καινούριο αντιηλιακό
  • Ο δείκτης προστασίας να είναι τουλάχιστον  SPF30
  • Να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Σωστή επιλογή αντιηλιακών:

Πολύ βασικό επίσης είναι η σωστή αγορά του αντιηλιακού μας. Υπάρχει μία λανθασμένη αντιμετώπιση σε αυτό το θέμα. Επειδή υπάρχει πληθώρα αντιηλιακών παντού (στα σούπερ-μάρκετ, σε μαγαζιά με εποχιακά προιόντα κτλ), είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μην φροντίζουμε να προμηθευτούμε το αντιηλιακό μας από επαγγελματίες κοσμετολόγους και να το αγοράζουμε τελευταία στιγμή από οπουδήποτε.

Το αντιηλιακό πρέπει να είναι της ίδιας χρονιάς, να είναι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον χωρίς πολύ ζέστη. Επίσης, ιδανικά, πρέπει το αντιηλιακό να περιέχει και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν να δουλεύουν τα κύτταρα καλύτερα και να αποτοξινώνονται. Η επιλογή του θα πρέπει να γίνεται από ειδικό του δέρματος, να κρίνει τις ανάγκες του, τις ώρες έκθεσής του και τον φωτότυπο.

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η σωστή επιλογή του αντιηλιακού σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του, μπορεί να μας προσφέρει στο μέγιστο την προστασία που χρειάζεται η επιδερμίδα. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς για το καλύτερο αποτέλεσμα.